Riktlinjer för publicering
Du är välkommen att bidra med innehåll till denna webbplats, i form av vårdrecensioner, vårdberättelser, erfarenheter, synpunkter, tips eller annat som kan bidra till en bättre vård. Vi vill uppmuntra till dialog och det spelar ingen roll om du är patient, anhörig, anställd inom psykiatri eller socialpsykiatri, eller ”bara” engagerad – alla är välkomna i arbetet för en bättre Eskilstunapsykiatri.
Det är viktigt att förstå att Eriks hörna syftar till att skapa en förbättring av den psykiatriska vården i Eskilstuna och Strängnäs. När vi publicerar kritik mot vård och vårdverksamhet är det för att informera patienter och anhöriga om vårdbrister och för att psykiatrins ledning ska bli medveten om att viss verksamhet kan behöva granskas och att eventuella förbättringar kan behöva genomföras.
När du skriver till oss så följ vänligen följande riktlinjer:
> Skriv ärligt om dina åsikter och erfarenheter. Ditt unika perspektiv är ett mycket välkommet bidrag till informationen på denna webbplats, men ingen tjänar på att du överdriver eller underdriver. Skriv som du uppfattar din vård och bemötande, men försök vara så saklig som du kan.
> Håll god ton. Du måste avstå från personliga attacker, hot, hat, sarkasm, osakliga påståenden, nedsättande/kränkande/diskriminerande kommentarer, samt hets mot andra människor eller grupper. Vi publicerar inte texter som bryter mot svensk lagstiftning eller som är avsedda att enbart skada personer eller verksamheter. Om möjligt får du gärna vara konstruktiv och föreslå nya lösningar.
> Vi är alla människor som förtjänar respekt, oavsett om vi är patienter eller vårdpersonal. Som patienter kan vi vara arga över dålig vård eller dåligt bemötande, men de flesta inom Eskilstunapsykiatrin är bra och välmenande människor. Om vi utgår från att alla vill och gör sitt bästa, även när det blir fel, så ökar förutsättningarna för att vi ska kunna skapa en bättre Eskilstunapsykiatri tillsammans. För tillsammans är faktiskt nyckelordet. Personalen kan bevisligen inte ensamma skapa en bättre psykiatri, vi behövs alla i detta arbete.
> Redigering av text och beslut om att inte publicera en text. Om du skickar en text till oss och den strider mot våra riktlinjer kommer vi att antingen redigera texten eller välja att inte publicera. Om vi får din e-postadress kommer vi att höra av oss för en diskussion och ett förslag på korrigering av text, så att vi kan publicera utan bryta mot våra riktlinjer. Om din text följer våra publiceringsriktlinjer publicerar vi som regel texten oredigerad.
> Möjlighet att lämna synpunkter på granskningar och artiklar. När verksamheten vid Psykiatriska kliniken Mälarsjukhuset granskas, och eventuellt kritiseras, kommer ledningen för kliniken att före publicering på erikshorna.se ges möjlighet att ha synpunkter på kommande publiceringsinnehåll. Eventuella kommentarer från Psykiatriska kliniken kommer att publiceras i anslutning till aktuell artikel. Avsikten med de granskningar som genomförs av Eriks hörna är att bidra till en bättre psykiatrisk vård och en del i detta arbete är god kommunikation och god samverkan med Psykiatriska kliniken Mälarsjukhuset. Vi anser att alla parter ska ha rätt att lägga fram sina synpunkter i anslutning till publicering av våra kommande granskningar.
Utgivningsbevis
Eriks hörna ansöker just nu om utgivningsbevis hos Mediemyndigheten. Om/när utgivningsbevis beviljas kommer namn och kontaktuppgifter till ansvarig utgivare att publiceras. Vi ser det som självklart att svensk lagstiftning ska respekteras och den som anser att våra texter är olämpliga, oetiska eller olagliga är välkomna att kontakta ansvarig utgivare för frågor och diskussion om publicerat innehåll.
Vi avser alltså inte enbart att följa svensk lagstiftning utan är även beredda att i särskilda fall avstå publiceringar som kan upplevas som olämpliga och oetiska, av enskild vårdpersonal eller verksamhet. Vi har för avsikt att alltid i förväg kontakta personer och verksamheter som kan känna sig utpekade av våra granskningar, för att erbjuda möjlighet till diskussion före publicering. Syftet med våra granskningar är inte att hitta ”syndabockar” utan att upptäcka felaktigheter och kräva förändring och förbättring.