LÄSVÄRT

241022 – uppdateras löpande | Här samlar vi länkar till allt möjligt som kan vara läsvärt för den som intresserar sig för psykiatri. Det kan handla om allt från personliga åsikter till forskning och fakta.

Ett fokus kommer naturligtvis att ligga på det som är drivkraften för denna webbplats – psykiatrins brister, dysfunktionalitet och behovet av förändring.

Hör gärna av dig om du vill tipsa oss om det som du tycker är läsvärt!

Mad in Sweden

”Webbmagasinet Mad in Sweden har som syfte och ändamål att fungera som en katalysator för att ompröva och utveckla samhällets insatser vid ‘psykisk ohälsa’ i Sverige. Vi anser att det nuvarande biomedicinska och farmakologiskt inriktade paradigmet har misslyckats och konstaterar att såväl vetenskaplig forskning som människor med egenupplevd erfarenhet av psykisk ohälsa, psykiatriska diagnoser och psykofarmaka kräver en djupgående förändring.”
Läs mer om Mad in Sweden här >

| Emotionell orättvisa: Hur psykiatrin sjukförklarar och marginaliserar känslor
| Från skuld till förståelse: Betydelsen av sociala faktorer för psykisk hälsa

flytkraft.se

”Som nyutexaminerad psykolog började jag arbeta inom Barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm. Ganska snart märkte jag att mitt sätt att möta barn och föräldrar inte accepterades av organisationen. Bedömningsfasen fick nämligen inte inledas med ett förutsättningslöst samtal om hur det kom sig att familjen sökt vård, för att tillsammans med familjemedlemmarna ringa in konflikter och teman i deras gemensamma liv. Det fanns ett påbud ovanifrån att de första samtalen skulle ägnas åt en intervjumanual som var utformad för att ställa en medicinsk diagnos på barnet. Utan diagnos skulle man inte erbjuda vård.”

| Granskning av neuropsykiatrins paradigm, del 1: Konspirationsteorier och behandling av psykisk ohälsa – hänger det ihop?
| Granskning av neuropsykiatrins paradigm, del 2: Kan man lita på DN:s ”fakta” i ADHD-frågan?
| Granskning av neuropsykiatrins paradigm, del 3: Adhd-epidemin och socialstyrelsens faktaresistens
| Granskning av neuropsykiatrins paradigm, del 4: Är Skolinspektionens narrativ om ADHD vetenskapligt underbyggt?

Rulla till toppen