AKTUELLT

241002 | Nedanstående reportage kommer att publiceras löpande.

Just nu bygger vi upp Eriks hörna, inleder olika granskningar, ansöker om utgivningsbevis hos Mediemyndigheten, skapar konton på Instagram och Facebook samt förbereder diverse småsaker inför lanseringen av vår nya psykiatrisajt.

Kontakta oss gärna om du har något annat som du vill att vi ska skriva om.

Loggutdrag

241016 | För att skydda patienten finns en sekretesslagstiftning som förbjuder obehörig personal att läsa journaler och som patient kan man själv kontrollera vem som har sett ens journaluppgifter genom att begära ett loggutdrag.

Nu granskar vi loggutdrag. Hur gör man? Vad får man för information och vad kan man utläsa av detta?

Avvikelser och Lex Maria-anmälningar 2016-2024

241014 | Vi har begärt ut samtliga Lex Maria-anmälningar vid Psykiatriska kliniken Mälarsjukhuset för åren 2016-2024. Efter att ha gjort en första granskning av anmälningarna har vi beslutat oss för att specialgranska Psykiatriska mottagningen i Eskilstuna och har begärt ut samtliga avvikelserapporter för åren 2016-2024.

När vi har mottagit begärda offentliga handlingar kommer en AI-kunnig redaktionsmedarbetare att genomföra en AI-bearbetning och analys av källmaterialet. Du kommer att kunna läsa vår rapport här, men vi kommer även att lägga ut blänkare på Instagram och Facebook.

Har jag fått fel hjälp?

För ungefär tre år sedan upptäckte dom att jag hade fått fel diagnos. Dom beklagade inte att det blivit fel utan berättade bara att dom skulle byta diagnos och så var det inget mer med det. Jag undrar fortfarande om jag fått fel behandling och mediciner och om det blivit bättre om jag hade fått rätt diagnos från början. ”

Kvinna, 42 år

Följ Lex Maria-anmälan i realtid

241010 | Knut har begärt att Psykiatriska kliniken, Mälarsjukhuset, ska göra en Lex Maria-anmälan med anledning av att han dels har feldiagnosticerats i 20 år, dels varit patient vid Eskilstunapsykiatrin i 38 år innan de upptäckte att han hade medelsvår ADHD, i samband med att han själv begärde en utredning.

10 oktober meddelade chefläkare/ CMO, Patientsäkerhetsenheten, att en internutredning ska startas. Knut har länge försökt få psykiatrin att inleda en utredning och nu när processen drar igång så kommer vi att bevaka vad som händer för att ge en bild av hur en misstänkt vårdskada utreds inom ramen för en eventuell Lex Maria-anmälan.

(Knut vill vara anonym och heter egentligen något helt annat.)

Forskningsläget

Det finns gott om forskning som visar att felaktiga psykiatriska diagnoser kan leda till vårdskada eller risk vårdskada. Felaktig diagnos kan ha allvarliga konsekvenser för patientens behandling, psykiska och fysiska hälsa, sociala liv, ekonomi och arbetsliv. Några av de viktigaste följder som kan nämnas är:

  • Felaktiga behandlingar
  • Fördröjda korrekta behandlingar
  • Stigmatisering, självstigmatisering, diskriminering och psykiska påfrestningar
  • Övermedicinering eller underbehandling
  • Sämre livskvalitet
  • Rättsliga konsekvenser, genom patientskadelagstiftning och krav på ersättning för vårdskador.

Mail 241010

”När det gäller dina synpunkter på bedömningen av psykiatrin (…) så kommer jag starta en internutredning inom ramen för en eventuell Lex Maria: resultat från denna utredning väntas inte förrän om tidigast 4 veckor. Vi kommer vilja få in dina synpunkter på bedömningen inom psykiatrin MSE: dessa kan du gärna lämna till undertecknad via mejl. Den färdiga internutredning kommer sedan ligga till grund för chefläkarnas bedömning om en eventuell Lex Maria anmälan.
 
Vid frågor får du gärna återkomma till undertecknad.
 
Med vänlig hälsnig
 
X***** Y*****
Chefläkare/ CMO
Patientsäkerhetsenheten”


* Vi anger inte namn på vårdpersonal förrän erikshorna.se har beviljats utgivningsbevis.

Tema Diagnos

Kommande | Hur många får fel diagnos?
Under 20000-talet har vi sett en framväxt av en ansenlig mängd forskningsresultat som visar att psykiatrins diagnosställande inte är reliabelt, dvs att diagnosställandet är subjektivt, godtyckligt och att den diagnos som ställs på patienter är mer beroende av vilken läkare som ställer diagnosen, än av vetenskapligt hållbara kriterier.

Enligt Socialstyrelsen finns det inte tillräckligt många och omfattande studier för att säkert göra en bedömning, men uppskattar ändå att 10-20% av alla diagnoser inom sjukvården är felaktiga. Antalet diagnostiska fel inom psykiatrin kan misstänkas ligga högre, eftersom psykiatriska diagnoser kan vara svårare att ställa än inom medicinen.

Det förefaller att vara relativt vanligt att patienter vid Eskilstunapsykiatrin får fel diagnos och därför troligen felbehandlas med negativa följder för sin behandling och privatliv.

Men hur vanligt är det egentligen? Vilka diagnoser är vanligast? Kan vi se några mönster och hitta några förklaringar? Vad säger patienterna själva om hur det är att feldiagnoseras, få felaktig medicinering och felaktiga behandlingar? Vilka konsekvenser får det för deras liv?

Vi kommer även att titta lite närmare på vad forskningen säger om risker och konsekvenser vid felaktig diagnosticering.

Har du fått fel diagnos?

Har du diagnosticerats felaktigt? Har du fått en diagnos och sedan har din läkare upptäckt att du även har en andra eller tredje diagnos?

Hör av dig och berätta om dina erfarenheter!

Rulla till toppen